Łatwo zapamiętasz, gdy zrobisz samodzielnie model komórki… fragment podręcznika do biologii dla klasy V.
Uczniowie klasy V podjęli wyzwanie i stworzyli własne, unikatowe modele przestrzenne komórek: bakteryjnej, roślinnej, zwierzęcej.
Mieli utrudnione zadanie bowiem, każdą strukturę komórki musieli wykonać wyłącznie z produktów żywnościowych.
W komórkach znalazły się między innymi: makaronowe aparaty Golgiego, galaretowaty cytozol, żelkowe mitochondria, rybosomy – w postaci nasion granatu lub słodkich, cukierkowych ozdób na ciasto, czy też papier ryżowy imitujący błonę komórkową.
Rolę głównego centrum dowodzenia – czyli jądra komórkowego spełniały: śliwki, jabłka, pomarańcze, mandarynki.
Uczniowie również dokonali prezentacji swoich dzieł przed swoimi kolegami i koleżankami z klasy, a przy okazji muieli udowodnić, iż znają budowę i funkcję organelli komórkowych.
Komórki wyglądają smakowicie, a talent plastyczny i zaangażowanie Uczniów doceniła również Pani Sabinka ucząca w naszej szkole plastyki.
Opracowała Katarzyna Kucemba-Hadzik
Najnowsze komentarze